Aká škodlivá je klimatizácia a čím ju nahradiť?

Klimatizácia má počas horúcich letných dní určite svoje výhody. Viete však aj o jej negatívnych stránkach? Ak vás zaujímajú bezpečnejšie a úspornejšie spôsoby, ako si udržať príjemnú klímu v interiéri, prečítajte si náš článok.

Výhody a nevýhody klimatizácie

Vysoké teploty počas horúcich letných dní predstavujú pre náš organizmus veľkú záťaž: zvyšuje sa totiž náš krvný tlak, a tak sa viac potíme a intenzívnejšie dýchame. Teplo tiež znižuje našu schopnosť sústrediť sa, spomaľuje naše reakcie a rozhodovanie. Preto je čoraz viac interiérov vybavených klimatizáciou, ktorá nám dokáže zabezpečiť príjemnú klímu doma aj v práci.

Pohodlie je teda hlavnou výhodou klimatizácie, ale nemali by sme zabúdať ani na jej nevýhody. Patria sem nemalé obstarávacie náklady, vysoké náklady na prevádzku a údržbu klimatizácie, ale predovšetkým možné negatívne vplyvy na zdravie. Najmä ak je klimatizácia nekvalitná, zle nastavená alebo ju používame nevhodným spôsobom.

Rozdiel medzi izbovou a vonkajšou teplotou

Nie všetci sa riadime odporúčaním lekárov, podľa ktorých by rozdiel medzi vonkajšou teplotou a teplotou v klimatizovanej miestnosti nemal presiahnuť sedem stupňov. V ideálnom prípade by však teplota v miestnosti mala byť o päť stupňov nižšia ako vonkajšia teplota. Ak je rozdiel výrazne vyšší, hrozí riziko prechladnutia a letnej angíny.

Suchá pokožka a podráždené oči

Problematický môže byť aj vetrák, najmä ak fúka vzduch priamo na vás. Vysušuje pokožku a spôsobuje pálenie očí. Častým problémom je aj hlučnosť klimatizácie a skutočnosť, že v klimatizovaných miestnostiach by sa nemali otvárať okná, aby sa šetrila energia a aby správne fungovali. Existuje teda celý rad nevýhod klimatizácie.

Rodinný dom s béžovými vonkajšími roletami
Vonkajšie rolety nielenže v lete ochladzujú interiér, ale v zime aj zabraňujú tepelným stratám a šetria energie.

Aké sú alternatívy ku klimatizácii?

Našťastie existujú aj iné spôsoby, ako si v interiéri spríjemniť klímu. Napríklad rôzne zvlhčovače vzduchu, rekuperácia, ale prvé miesto medzi nimi patrí klasickému prostriedku, ktorý má oproti vyššie uvedeným navyše výhodu nulových prevádzkových nákladov. Ide o tieniacu techniku.

Tieniaca technika ako pasívne chladenie interiéru

Vonkajšie tienenie okien má mnoho výhod. V prvom rade vám zaručí efektívne chladenie s úsporou nákladov, pretože prevádzka tieniacej techniky nestojí takmer nič, a to ani v prípade elektrického alebo automatizovaného ovládaniaVonkajšie tienenie ochladzuje interiér pasívne, zadrží až 94 % slnečného žiarenia a dokáže znížiť teplotu v interiéri až o 10 stupňov. Môžete si vybrať z niekoľkých typov tieniacej techniky, pričom každý z nich má svoje výhody.

Vonkajšie žalúzie

Vo vonkajších žalúziách získate elegantný a nadčasový doplnok domu. Pre tých z vás, ktorí rozmýšľajú, či vonkajšie žalúzie alebo klimatizáciu, odporúčame článok Výhody vonkajších žalúzií oproti klimatizácii. Ďalšie výhody vonkajších žalúzií sú nasledujúce:

  • Dvakrát účinnejšie chladenie ako pri bežných vnútorných žalúziách,
  • naklápaním lamiel môžete ľahko regulovať priepustnosť svetla a mieru súkromia,
  • ovládať ich môžete odkiaľkoľvek pomocou mobilnej aplikácie alebo tlačidlom,
  • môžu byť vybavené inteligentnými senzormi, ktoré samy regulujú prirodzené osvetlenie interiéru.
Moderný rodinný dom s vonkajšími žalúziami
Vo vonkajších žalúziách získate elegantný a nadčasový doplnok domu.

Screenové rolety

Screenové rolety sú modernou alternatívou k vonkajším žalúziám a roletám. Dokážu v miestnosti udržať optimálne tepelné podmienky. Ich výhodou je čiastočná priepustnosť svetla, ktorá vás nepripraví o výhľad z okna. Okrem toho chránia okná pred vetrom a čiastočne aj pred dažďom. Ich ďalšie výhody sú tieto:

  • Chránia pred priamym slnečným žiarením,
  • dizajnovo dopĺňajú dom či budovu,
  • vizuálne chránia súkromie,
  • regulujú intenzitu osvetlenia,
  • sú k dispozícii v širokej škále farieb.

Vonkajšie rolety

Vonkajšie rolety majú mnoho výhod. Nielenže v lete ochladzujú interiér, ale v zime aj zabraňujú tepelným stratám a šetria energie. K tomu si pripočítajte nasledujúce výhody: 

  • Zabránia prenikaniu hluku z ulice,
  • dokonale zatemnia interiér, umožnia nerušený spánok aj počas dňa,
  • chránia vaše súkromie a majetok,
  • chránia vaše okná,
  • môžete ich ovládať manuálne, elektrickým pohonom alebo automatizovane.
Veľké francúzske okná so screenovými roletami
Screenové rolety sú modernou alternatívou k vonkajším žalúziám a roletám. Dokážu udržať v miestnosti optimálne tepelné podmienky.

Možnosť využitia dotačných programov na tieniacu techniku

Plánujete novostavbu alebo rekonštrukciu domu a premýšľate, akú tieniacu techniku si vybrať? Obráťte sa na najbližšieho predajcu spoločnosti LOMAX, alebo nám pošlite nezáväzný dopyt a my sa vám ozveme.
 

Poslať dopyt na teiniacu techniku LOMAX 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX